Ουκρανία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αναλήψεως Αλέξιος γιόρτασε την 6η επέτειο της Αρχιεροσύνης του (ΦΩΤΟ)

του Θωμά Αναστασιάδη
Την ημέρα της πανηγύρεως της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα Εννιάμερα της Παναγίας, ο Σεβ/τατος Αρχιεπίσκοπος Αναλήψεως και Πρωτομαγιάς (Вознесенским и Первомайским) κ.Αλέξιος, της Μητρόπολης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, γιόρτασε την 6η επέτειο της εις Επίσκοπον χειροτονίας του.

Έτσι στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις, μαζί με την επίσης 6η επέτειο από της ιδρύσεως της νεοσύστατης Επισκοπής, η οποία δημιουργήθηκε δι’ αποσπάσεως του βορείου τμήματος της παραθαλάσσιας Εκκλησιαστικής Επαρχίας Νικολαγέβου.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, (23/8 με το παλαιό εορτολόγιο), στον καθεδρικό Ι.Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου, στην πόλη Pervomaiska (Πρωτομαγιά) των 70.000 κατοίκων, τελέστηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο. Συνχοροστάτησε με τον κ.Αλέξιο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικολαγέβου & Οσακώβου (στην Μαύρη Θάλασσα) κ.Πιτιρίμ, της ομώνυμης και όμορης Μητρόπολης. Έλαβαν μέρος πολλοί ιερείς, και παρέστησαν ηγούμενοι Μονών και λοιποί ρασοφόροι, που ήρθαν να τιμήσουν τον 43χρονο Δεσπότη τους.

Στη διάρκεια της Θ.Λειτουργίας αναπέμφθηκε ειδική δέηση για την ειρήνη στην Ουκρανία. Στο τέλος ο κ.Αλέξιος, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης της Ουκρανίας Ονούφριου, απένειμε μετάλλια του εορτασμού του Ιωβηλαίου έτους βάπτισης των Ρώσων, σε διακεκριμένους λαϊκούς του ποιμνίου του, για την προσφορά τους στην τοπική Εκκλησία.

Η πόλη Pervomaiska, έδρα της Επισκοπής, είναι σχετικά νέα. Σχηματίστηκε την 1η Μαΐου 1919, (κι απ’ αυτή την Πρωτομαγιά πήρε το όνομά της), από τη συγχώνευση τριών γειτονικών οικισμών, εκ των οποίων ο ένας ήταν η Ольвіополь. Η αρχαία Ελληνική πόλη Ολβιούπολη, την οποία γύρω στο 500 π.Χ. ίδρυσαν Έλληνες άποικοι από την Μίλητο και τα Μέγαρα.

Πριν την απόλυση ο Σεβ/τος κ.Πιτιρίμ, σε ανάμνηση της ημέρας, προσέφερε στον εορτάζοντα κ.Αλέξιο την εικόνα του Αγίου Νικολάου, καθώς και όλοι οι παρόντες συνεχάρησαν και ευχήθηκαν τα δέοντα τον Ποιμενάρχη τους. Ο κ.Αλέξιος ευχαρίστησε τους πάντες και ακολούθησε κέρασμα στο Επισκοπείο.