Ουκρανία : Δικαστήριο απαγόρευσε τη μετονομασία των θρησκευτικών οντοτήτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας απέρριψε την αίτηση αναιρέσεως που άσκησε το Υπουργείο Πολιτισμού στη μετονομασία των θρησκευτικών οντοτήτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου . Κατ΄αυτόν τον τρόπο το δικαστήριο προστάτευσε το δικαίωμα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να κρατήσει την ονομασία της, αναφέρει η διαδικτυακή πύλη «Pravoslavnaya zhizn’» παραπέμποντας στην ιστοσελίδα Strana.ua.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε με τη θέση των δύο προηγούμενων δικαστηρίων, τα οποία είχαν ήδη ικανοποιήσει αίτηση του Προκαθημένου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Προϊσταμένου της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφρίου για την απαγόρευση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Πολιτισμού και τις δομικές μονάδες τους, στους κρατικούς καταχωρητές, τους δημοσίους και ιδιωτικούς συμβολαιογράφους να προχωρούν σε οποιαδήποτε πράξη καταχωρήσεως, ακυρώσεως καταχωρήσεων και εγγραφών που αφορούν στις 267 θρησκευτικές οντότητες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου: Ιερές Μητροπόλεις, Συνοδικά Τμήματα, Ιερές Μονές και Θεολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

«Το δικαστικό σώμα συμφωνεί με συμπεράσματα των δικαστηρίων κατωτέρου βαθμού, τα οποία όρισαν ότι απαγορεύεται στις αρχές καταχώρησης κάθε πράξη εγγραφής στοιχείων της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και των δομικών θρησκευτικών μονάδων της στον Ενιαίο Κρατικό Μητρώο μέχρι ουσιαστικής επιλύσεως της διαφοράς. Διότι η μη αποδοχή τέτοιων μέτρων μπορεί να δυσχεραίνει σημαντικά ή γενικότερα να καταστήσει ανέφικτη την εφαρμογή της δικαστικής αποφάσεως σε περίπτωση ικανοποιήσεως αξιώσεων και να περιπλέξει την αποτελεσματική προστασία και αποκατάσταση δικαιωμάτων και συμφερόντων του αιτούντος, για την προστασία των οποίων προσέφυγε στο δικαστήριο», αναφέρει η από 11ης Δεκεμβρίου 2019 δικαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Όπως τονίζεται στο δημοσιευθέν έγγραφο «δεν υπάρχουν λόγοι ακυρώσεως ή τροποποιήσεως των υπό έφεση δικαστικών αποφάσεων». Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν υπόκειται σε έφεση.