Κάποιος να τον σταματήσει! Νέο χτύπημα Ερντογάν κατά της Ορθοδοξίας – Η αντίδραση από την Ε.Ε

Του Δημήτρη ΒούκιαΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις ούτε στο γεωστρατηγικό αλλά ούτε και στο θρησκευτικό επίπεδο. Ένα ακόμη χτύπημα κατά της Ορθοδοξίας μετά την Αγιά Σοφιά, βλέπει το φως της δημοσιότητας με το προεδρικό διάταγμα Ερντογάν σύμφωνα με το οποίο μετατρέπει την θρυλικής Μονή στην Κωνσταντινούπολη, σε ισλαμικό τέμενος.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να αντέξει την τεράστια προσβολή (στραπατσάρισμα) που έπαθε η τουρκική φρεγάτα “Κεμάλ Ρέις” από την δική μας φρεγάτα “Λήμνος” και για αυτό ξέσπασε με αυτή του την κίνηση.

Ότι και να κρύβει πάντως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν παύει να είναι ακόμη ένα χτύπημα εναντίον της Χριστιανοσύνης. Άλλωστε ο Ερντογάν δεν ψάχνει αλλά… “γεννάει” αφορμές.

Το προεδρικό διάταγμα:

Ποια είναι η ιστορία της θρυλική Μονής 

Το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης και είναι διάσημο για τα σπουδαία μωσαϊκά του.  Η Μονή της Χώρας ήταν μεσαιωνική βυζαντινή εκκλησία την οποία κοσμούν τοιχογραφίες της Δευτέρας Παρουσίας του 14ου αιώνα οι οποίες θεωρούνται πολύ σημαντικές για τον Χριστιανισμό.

Σημειώνεται πως η μονή που είχε μετατραπεί σε μουσείο πριν από 74 χρόνια, βρίσκεται στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Το κτήριο μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη στηλίτευσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα.

Ειδικότερα, η Ναμπίλα Μασράλι ανέφερε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ

«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945 σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία. Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης».

Η ανακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

“Η σημερινή απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού”.

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, μετ’α την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Σημειώνει σχετικά:

Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας.

Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της.

Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα.

Είναι απολύτως καταδικαστέα.

Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

Σταματήστε να χαϊδεύετε τον Ερντογάν

Προφανώς, υπήρξαν αντιδράσεις όπως άλλωστε ήταν και λογικό. Όμως δεν πρέπει να κάνουμε τα λάθη πριν από περίπου ένα μήνα. Θα αρκεστούμε και πάλι μονάχα σε δηλώσεις όπως με την Αγία Σοφία; Ας σταματήσουν επιτέλους στην Ε.Ε να χαϊδεύουν τον Ερντογάν και ας επιβάλλουν επί της ουσίας κυρώσεις στον αδίστακτο Σουλτάνο. Ξέρουν όλοι όπως και εκείνος ότι η “αχίλλειος πτέρνα” του είναι η οικονομία. Κόψτε του επιτέλους τον βήχα γιατί όσο τον χαϊδεύετε άλλο τόσο θεριεύει…