Εκβιασμός από Ερντογάν: «Η Χάλκη θα ανοίξει, όταν δώσετε τις Μουφτείες της Θράκης»

: Με αφορμή την σημερινή επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «δυστυχώς είναι κλειστή από το 1971» και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα θέμα που θέτουν πάντα οι Έλληνες πρωθυπουργοί.

«Όπως γνωρίζετε, από το 1971 η Θεολογική Σχολή είναι κλειστή. Δεν φταίμε εμείς όμως για αυτό, δεν ήμασταν εμείς κυβερνήτες τότε. Εγώ, κάποτε, όταν πήγαινα στο σχολείο, ο καθηγητής της Θεολογίας μας είχε πάει εκεί. Είναι τόσα πολλά βιβλία, 38.000 βιβλία, είναι δυνατόν να τα διαβάσει κάποιος; Όταν ήμουν στο λύκειο, στη μέση εκπαίδευση, με είχε εντυπωσιάσει αυτό και τότε ακόμη είχε ελάχιστους μαθητές. Το 1971 δυστυχώς έκλεισε», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί το έχουν φέρει πολλές φορές στην ατζέντα. Εγώ κάθε φορά έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής, όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη δυτική Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων», επεσήμανε ο Ερντογάν.

«Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου κάποια στιγμή ήταν 7 άτομα. Εγώ είπα στον Οικουμενικού Πατριάρχη: δώστε μας μια λίστα οι οποίοι θα μπορέσουν να είναι στην Ιερά Σύνοδο, και εγώ θα τους δώσω υπηκοότητα, ιθαγένεια τουρκική, ούτως ώστε η Ιερά Σύνοδος να μπορεί να λειτουργεί. Μας έδωσε τα ονόματα και εμείς σε όλους δώσαμε την τουρκική ιθαγένεια. Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος με τα 15 μέλη της λειτουργεί κανονικά. Έτσι τη φέραμε σε ένα σημείο όπου μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Πατριαρχείου», σημείωσε ο Ερντογάν.

Απευθυνόμενος δε στον Αλέξη Τσίπρα για την αυριανή του επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή, του ευχήθηκε το καλύτερο.

Την ελπίδα ότι η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Αγκυρα ενδεχομένως να σηματοδοτήσει ευχάριστες εξελίξεις ως προς την πιθανή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είχε εκφράσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

«Το ότι η επίσκεψις του κυρίου Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στην Χάλκη έχει και ένα ιδιαίτερον συμβολισμόν, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμεθα την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Τι ευχήθηκε… ο τούρκος πρόεδρος

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε να παραμείνουν ανοικτοί δίαυλοι οι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας λόγο για μια ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στον ίδιο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ως Τουρκία επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο» πρόσθεσε.

«Στις διμερείς μας αυτές σχέσεις με την Ελλάδα κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε», σημείωσε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεών του στα ελληνικά.

«Το σημείο που βρισκόμαστε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τον στόχο μας», επισήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και να βρούμε τον «οδικό χάρτη» για τις διμερείς σχέσεις μας.

«Είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του στη χώρα μας. Θέλω να καλωσορίσω στην Τουρκία τον πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των διευρυμένων συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως στα τέλη του 2017 είχε πραγματοποιήσει «μια επιτυχημένη επίσκεψη στην Ελλάδα», σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεών του στα ελληνικά.

 

Αλέξης Τσίπρας για τους «8»: Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

«Η Ελλάδα ως Κράτος Δικαίου θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση της ασφάλειας ανάμεσα στα αντίστοιχα υπουργεία», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου για το τι κάνει η Ελλάδα τελικά με τους «οκτώ», ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα δεν είναι καλοδεχούμενοι. Για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς όμως υπάρχουν σαφείς αποφάσεις και πρέπει η Ελλάδα να σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ως κράτους δικαίου. Νομίζω ότι το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις μας. Θέλω να επαναλάβω την απόλυτη και κάθετη αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης».

«Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή και η διάκριση των εξουσιών είναι βασική υποχρέωση βάσει του Συντάγματος. Υπάρχουν, συνεπώς, κάποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως οι συζητήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ειλικρινείς και σημαντικές», προσθέτοντας ότι «η συνεργασία μας φάνηκε το 2015 και το 2016, όταν ξέσπασε η προσφυγική / μεταναστευτική κρίση».

«Σε αυτό το πλαίσιο μπορέσαμε να οικοδομήσουμε μια ευρωτουρκική στρατηγική, προτάσσοντας, παράλληλα, τη θετική ατζέντα για τα ελληνοτουρκικά. Υπήρξαν εξελίξεις που φρέναραν αυτή τη θετική πορεία. Ήμουν από τους πρώτους εκείνο το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 (σ.σ. η ημέρα που εκδηλώθηκε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία) που σας πήρα τηλέφωνο, για να σας στηρίξω και να καταδικάσω κάθε προσπάθεια κατάλυσης της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ’ αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα. Αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που επίσης αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις, όπως και στη συνέχεια η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία.

«Δεν αποδεχθήκαμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής που δεν το πράξαμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα στις συνομιλίες μας έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ούτε ο εσείς, ούτε εγώ, δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα», είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Κι εγώ έχω ένα μικρό ρεκόρ, έχω επισκεφθεί τέσσερις φορές την Τουρκία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Βασικός στόχος μας από εδώ και πέρα η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσουν άλλωστε συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπό το πρίσμα αυτό, πιστεύω ότι έτσι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε κάποια στιγμή και για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Για το Κυπριακό: Συμφωνήσαμε να υπάρξουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τα ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Τόνισα πως τα ενεργειακά πρέπει να αποτελούν πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ μας.

Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ