Χαμός στην Λεμεσό: Ιερέας αρνήθηκε να τελέσει κηδεία νεκρού από κορωνοϊό

Σύγχυση και αναστάτωση προκάλεσε η στάση του ιερέα κοινότητας της Λεμεσού, ο οποίος αρνήθηκε να κηδεύσει συγχωριανό του που πέθανε από Κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο ιερέας τήρησε τη συγκεκριμένη στάση επικαλούμενος οδηγίες από τη Μητρόπολη Λεμεσού.

Στο OMEGA και στην εκπομπή Ενημέρωση Τώρα μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Αψερός, ο οποίος μετά από την παράκληση της οικογένειας τέλεσε τελικά ο ίδιος την κηδεία του ηλικιωμένου.

“Η οικογένεια βρισκόταν σε αδιέξοδο, δεν ήθελαν να γίνει η κηδεία στο δρόμο”, αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης.

Θέση έλαβε και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, μιλώντας στο OMEGA για το περιστατικό αυτό λέγοντας πως δεν ήταν ενήμερος για την εν λόγω περίπτωση.

Ο Μητροπολίτης τονίζει ότι ο ιερέας επικαλέστηκε παλαιότερη οδηγία από τη πρώτη φάση του Κορωνοϊού, η οποία αναφερόταν στο να μην τελούνται οι κηδείες εντός των μεγάλων ναών των κοινοτήτων αλλά σε μικρότερους ναούς για να μπορούν να απολυμαίνονται.

“Υπήρχε μια οδηγία να γίνονται οι κηδείες σε μικρότερους ναούς για να απολυμαίνονται. Ο ιερέας έμεινε με εκείνη την εντολή από τον Μάρτιο”

“Έγινε παρεξήγηση, έχουν διαφοροποιηθεί τα γεγονότα τώρα”

“Ο ιερέας δεν επικοινώνησε μαζί μας πριν από αυτό, από μόνος του έκρινε ότι έτσι έπρεπε να γίνει γι’ αυτό και έγινε αυτή η παρεξήγηση.”

Το ‘άδειασμα’ όμως του ιερέα ήρθε στη συνέχεια από το αρμόδιο υπουργείο και δια στόματος της Εκπροσώπου Τύπου, Μαργαρίτας Κυριάκου η οποία ανέφερε πως ουδέποτε και σε κανένα διάταγμα (είτε επικαιροποιημένο είτε παλαιότερο) υπήρξε περιορισμός και απαγόρευση για τέλεση κηδείας εντός Ιερού Ναού

tothemaonline.com, philenews.com