Η μαύρη ημέρα για την Αγιά Σοφιά

-Ο Πρόεδρος γιόρτασε  χτες την πρώτη επέτειο της πρώτης προσευχής του τζαμιού της Αγίας Σοφίας, στις 24 Ιουλίου 2020, με ένα μήνυμα στο λογαριασμό του στο twitter. Με την ευκαιρία της επετείου, ο Ερντογάν μοιράστηκε ένα βίντεο το οποίο περιλαμβάνει επίσης μέρος της περσυνής τελετής της πρώτης Μουσουλμανικής προσευχής, μετά από 86 χρόνια.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο ίδιος να απαγγέλει στίχους του Κορανίου και πιστοί να λένε τι σημαίνει για εκείνους η Αγία Σοφία ως ιερός τόπους του Ιςλάμ.

Στο τέλος του βίντεο ακούγεται ο Tούρκος πρόεδρος να λέει τα ακόλουθα:

«Είθε η Ανάσταση της Αγίας Σοφίας, το σύμβολο της αναβίωσης του ήλιου του πολιτισμού μας, να είναι ευεργετική…”.

“Δόξα στον Κύριό μας, ο οποίος μας έδειξες αυτές τις μέρες … Ελπίζω ότι οι ήχοι από τις προσευχές, από τις επικλήσεις και τις απαγγελίες του Κορανίου από τους θόλους αυτού του μεγάλου ιερού να μη λείψουν μέχρι την Αποκάλυψη”.

Πιο συγκεκριμένα, αν και με καθυστέρηση ενός χρόνου, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco προχώρησε σε μια απόφαση – ράπισμα για τον Ερντογάν με την οποία καταδικάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της χώρας σε τζαμί.

Παράλληλα η επιτροπή καλεί την Άγκυρα να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενημερωμένη έκθεση των ενεργειών συντήρησης των μνημείων έως την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Καταδίκη και για τα Βαρώσια

 

Καταδίκη και για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια ήρθε από τον ΟΗΕ. Δια στόματος του προέδρου του Οργανισμού, επήλθε καταδίκη προς τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με διπλωματικές πηγές χαρακτηρίστηκε ικανοποιητική για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε συνεχή και διαρκή συντονισμό προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.