“Ελκυστική για τους νέους Έλληνες η έξοδος από την ΕΕ”

Παρά τα προβλήματα και την κρίση, ο μέσος Έλληνας διατηρεί την πίστη του στη Δημοκρατία και θα πάει να ψηφίσει για την Ευρωβουλή.

Έχει χάσει όμως την πίστη του στην ΕΕ, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC, στο οποίο ο δημοσιογράφος μιλά με νέους από τη Θεσσαλονίκη.

Για πολλούς η Ευρώπη αποτελεί μονόδρομο, κυρίως για τους μεγαλύτερους ανθρώπους που δεν μπορούν να φανταστούν την Ελλάδα εκτός ΕΕ, αλλά στη Θεσσαλονίκη με 30% ανεργία, η έξοδος είναι μια λύση ελκυστική, ή τουλάχιστον να εγκαταλείψει η χώρα το «μισητό ευρώ», σημειώνει το άρθρο.

Ένας άνεργος νέος μαθηματικός που μίλησε στο BBC, θέτει το ζήτημα του χάσματος μεταξύ του ευρωπαϊκού «πυρήνα» και της περιφέρειας γλαφυρά, λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του «δεν μπορείς να βάλεις ένα λιοντάρι και μια γάτα, στο ίδιο κλουβί».

Ο Ηλίας αναφέρει πως δεν μπορεί να σκεφτεί καν να κάνει οικογένεια, γιατί «χωρίς δουλειά δεν μπορείς να παντρευτείς». Ούτε από την Ελλάδα μπορεί να φύγει καθώς οι γονείς του είναι ηλικιωμένοι και πρέπει να τους φροντίζει.

«Κάτι πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να βγούμε από το ευρώ, θέλουν απλά να βγάζουν χρήματα από τις φτωχές χώρες» αναφέρει.

Το μέλλον της Ελλάδας εκτός Ευρωζώνης «βλέπει» και ο Στέφανος, πρώην ιδιοκτήτης επιχείρησης που τώρα δουλεύει ως διανομέας πίτσας για 3,3 ευρώ την ώρα – χωρίς ασφάλιση. Χρωστά 50.000 ευρώ και ένα πρόβλημα υγείας τον ανάγκασε να χρωστά 3.000 ευρώ σε γιατρούς και νοσοκομεία. Τώρα χρειάζεται νέα θεραπεία.

Δεν είπε τι θα ψηφίσει αλλά εκφράζει δυσαρέσκεια για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Θέλει η Ελλάδα να ανακτήσει τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του νομίσματος. Η θέση του είναι θετική, έχει αγάπη για την Ελλάδα που δεν έχει καμία σχέση με το εθνικιστικό μίσος της Χρυσής Αυγής.

Ο δημοσιογράφος συναντά τυχαία και μία υποψήφια της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ, την νεαρή Φωτεινή. Εκείνη αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ δεν διαφέρει από την ΝΔ. «Η Αριστερά πρέπει να ενωθεί, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα είναι καλό για όλους να μείνουν στην ΕΕ. Εμείς πιστεύουμε ότι η παραμονή στην ΕΕ βλάπτει τους εργάτες».

Το BBC μιλά ακόμη με τον Γιώργο, ο οποίος θεωρεί ότι όποια λύση δοθεί πρέπει να είναι δραστική. Πιστεύει πως το πρόβλημα είναι οι παλιότερες γενιές και η νοοτροπία τους. Ο φίλος του, Σωκράτης, που δουλεύει για λίγα χρήματα part time λέει ότι θαυμάζει την πρόοδο της ΕΕ στο κοινωνικό πεδίο και ότι οι Έλληνες έχουν κολλήσει στο παρελθόν.

«Νομίζω ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να δεχτούν ευθύνες για την σημερινή κατάσταση. Σε τριάντα με σαράντα χρόνια τα πράγματα θα είναι καλύτερα και οι άνθρωποι θα επιζητούν την αλλαγή. Πρέπει να αλλάξουμε» αναφέρει.

Διαβάστε όλο το άρθρο