Ο διευθυντής του “ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ” στο “ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ” : Τι περιμένουμε από το ΣτΕ για το ουκρανικό

του Γιώργου Θεοχάρη
Για την προσφυγή που έγινε στο για το ζήτημα ανοίγει τα χαρτιά του μιλώντας στο “ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ” ο Γεώργιος Τραμπούλης,  Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας “Ορθόδοξος Τύπος”.

Ο κ. Τραμπούλης μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας και το θέμα και σημειώνει πως: “Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι νομικό πρόσωπο και πρέπει να τηρεί τους νόμους και το Σύνταγμα της Ελλάδος”, ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζει: “Ελπίδα μας είναι ο Χριστός. (…) Αιμορραγεί ακόμη κυρίως, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, από τους εσωτερικούς ανάξιους και επίορκους κληρικούς της Εκκλησίας”.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

– Με ποιο σκεπτικό καταφύγατε στο ΣτΕ;
“Είμαστε ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό Σωματείο, που αγωνιζόμεθα με πνευματική ζωή εντός της Εκκλησίας. Διακονούμε τον λόγο εκδίδοντας την παλαιότερη εκκλησιαστική εφημερίδα, όπου προβάλλουμε την αλήθεια του Ι. Ευαγγελίου και όσα οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας θέσπισαν με τους Ιερούς Κανόνες. Όταν μέσα στην διοίκηση της Εκκλησίας επιβάλλονται αντικανονικές αποφάσεις, τότε έχουμε το χρέος να αντιδρούμε νομίμως και κανονικώς, όπως αντιδρούσαν και οι χριστιανοί στις αποφάσεις των διωγμών κατά του Ιερού Χρυσοστόμου από την τότε Πολιτεία και την διοίκηση της Εκκλησίας.

Κατά τους Ιερούς Κανόνες και το Ι. Ευαγγέλιο οι αχειροτόνητοι, οι καθηρημένοι και σχισματικοί της Ουκρανίας δεν μπορούν με κανένα τρόπο να ονομάζονται Εκκλησία, αφού δεν έχουν Αποστολική Διαδοχή, δεν έχουν ιερωσύνη και μυστήρια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, το ζήτημα δεν είναι μόνο Ιεροκανονικό, αλλά έχει ανακύψει σοβαρό θέμα νομιμότητας των σχετικών αποφάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η προσφυγή της Π.Ο.Ε. στο ΣτΕ δεν έγινε για την ουσία του θέματος, που αφορά την θεολογία, αλλά συγκεκριμένα για την καταπάτηση του Καταστατικού Χάρτη και άλλων νόμων του Κράτους από την Διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την συνεδρίαση της 12ης Οκτωβρίου. Διότι αφενὸς δεν διεξήχθη ψηφοφορία και αφετέρου δεν τηρήθηκαν πρακτικά συνεδριάσεως, ως μαρτυρούν οι ίδιοι οι Ιεράρχες αλλά και τα επίσημα ανακοινωθέντα. Για τους λόγους αυτούς η απόφαση της Ιεραρχίας είναι μη νόμιμη και πρέπει να ακυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι νομικό πρόσωπο και πρέπει να τηρεί τους νόμους και το Σύνταγμα της Ελλάδος. Επίσης, οι Μητροπολίτες έχουν ορκισθεί κατά την χειροτονία τους να τηρούν τόσο τους Ιερούς Κανόνες όσο και τους νόμους του κράτους. Σε αυτήν την έκνομη μεθόδευση ελπίζουμε να δώσει την νόμιμη απάντηση το Ανώτατο Ακυρωτικό Συμβούλιο της Χώρας (ΣτΕ).

Επιπρόσθετα έχουμε την αυτοσυνειδησία ότι εμποδίζουμε ένα οδυνηρό σχίσμα μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία που θα είναι δύσκολο να επουλωθεί. Μάλλον θα διευρυνθεί και θα γίνει αθεράπευτο.

Ακόμα έχουμε την πεποίθηση ότι προλαμβάνουμε ένα πνευματικό Ελληνορωσικό πόλεμο, καθώς δεν επιθυμούμε να ξεφυτρώσει ένας επικίνδυνος ανθελληνισμός στο σλαβόφωνο και αραβόφωνο κόσμο των Ορθοδόξων”.

– Τι περιμένετε;
“Περιμένουμε να λάμψει η αλήθεια, να διασωθεί η Εκκλησία από μία οδυνηρή περιπέτεια και να αποφύγει η Ελλάδα δεινούς κλυδωνισμούς. Η αλήθεια πρέπει να λάμπει και να καθοδηγεί.

Ελπίδα μας είναι ο Χριστός. Γνωρίζουμε πως η πληγή του Εσταυρωμένου αιμορραγεί ακόμη από τους σημερινούς φανερούς ή κρυμμένους διώκτες του.

Αιμορραγεί ακόμη κυρίως, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, από τους εσωτερικούς ανάξιους και επίορκους κληρικούς της Εκκλησίας.

Πιστεύουμε στην δικαιοκρισία του ΣτΕ, το οποίο υπέρκειται των κυβερνήσεων και των σκοπιμοτήτων και εκδικάζει με ευθυκρισία, εάν τηρούνται οι νόμοι του κράτους από τα εκκλησιαστικά και πολιτειακά όργανα”.