Μήνυμα- φωτιά από το Αγιο Ορος- Όλη η αλήθεια για το ουκρανικό

Του Γιώργου Θεοχάρη
Αποστάσεις από το Φανάρι παίρνει το Αγιο Ορος αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα.


Χτες συνεδρίασε η Ιερά Κοινότητα ( συμμετοχή των 20 αντιπροσώπων των Ιερών Μονών) όπου εκτός ημερήσιας διάταξης, ετέθη από ορισμένους αντιπροσώπους και η ουκρανική Αυτοκεφαλία κι η επιχειρούμενη εμπλοκή της Αθωνικής Πολιτείας σε αυτή. Κάτι το οποίο οι Αγιορείτες δεν επιθυμούν να συμβαίνει καθώς καμία ανάμειξη δεν έχουν με το ουκρανικό.

«Αυτό που προέχει είναι να διατηρηθεί η ενότητα των Ιερών Μονών και να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση σαφές μήνυμα ότι δε θα επιτραπεί σε κανέναν η εργαλειοποίηση του Αγίου Όρους. Το Άγιον Όρος είναι για όλους», ειπώθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του Αθωνα.

Δεν έγινε ειδική συνεδρία ούτε συνήλθε η Ιερά Κοινότητα για αυτό το ζήτημα. Το θέμα συζητήθηκε ελάχιστα -μέσα σε πολλά άλλα- και εκφράστηκαν οι επιφυλάξεις, σύμφωνα με έγκυρη πηγή του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

Πάντως, ειδικοί αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες που μίλησαν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ κάνουν λόγο για αρχή ενός σχεδίου ξένων δυνάμεων που στοχεύει στην αποδυνάμωση της ρωσικής επιρροής στο Αγιο Ορος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρησιμοποιούνται θεσμοί και πρόσωπα που δεν θα έπρεπε. Το ουκρανικό είναι η αφορμή και όχι η αιτία, τονίζουν.

“Είμαστε ακόμα στην αρχή, θα βιώσουμε ημέρες που θα γραφούν στην ιστορία”, διευκρινίζουν.
Για αυτό λοιπόν δεν πρέπει να μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός της επιχειρούμενης ανάμειξης του Αθωνα στην ουκρανική Αυτοκεφαλία!