Χιλιάδες πιστών κατέκλυσαν το Αγιο Ορος για τον εορτασμό του Πάσχα (φωτο)

Ανταπόκριση: Γιώργος Θεοχάρης

Παρουσία του βοηθού Επισκόπου Αριαντζού κ. Βαρθολομαίου τελούνται οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους.

Χιλιάδες προσκυνητών εισήλθαν στο Αγιώνυμο Όρος για να παρακολουθήσουν τις Ιερές ακολουθίες που γίνονται σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό.

Σήμερα το πρωι έγινε η παράκληση της Παναγίας και η μεταφορά της εικόνας  “Αξιον Εστί” από το Ιερό Βήμα στο προσκυνητάρι που βρίσκεται εντός του Ιερού Ναού του Πρώτατου.

1

Χθες βράδυ στον ιστορικό Ναό τελέστηκε η λιτανεία του επιταφίου.

Απόψε η ακολουθία της Αναστάσεως θα ξεκινήσει στις 10:30 και το ´´Χριστός Ανέστή´´ στον Ναό του Πρωτάτου θα ακουστεί στις 12:00 ενω στις Ιερές Μονές στις 2:00 τα ξημερώματα.

1Αύριο  στον Ναό του Πρωτάτου στις τρισήμιση το μεσημέρι  θα τελεστεί ο εσπερινός της Αγάπης.

Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στον ιδιο Ναό θα συλλειτουργήσουν άπαντες οι Καρεώτες Ιερομόναχοι και θα ακολουθήσει η πεντάωρη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας  ´´Αξιον Εστί´´.

Μία  διαδρομή που πραγματοποιείται εδώ και αιώνες και στην οποία θα αναγινώσκονται τα Ιερά Ευαγγέλια, ενώ έξω από τα κελιά από όπου διέρχεται η εικόνα θα μνημονεύονται ονόματα πατέρων.
Εκατοντάδες πιστοί αναμένεται και φέτος να ακολουθήσουν την λιτανεία της εικόνας και να πάρουν ευλογία από την Θεοτόκο.

Μεταξύ των άλλων οι σημαντικότερες λιτανείες εικόνων που θα γίνουν αυτές τις ημέρες στο  Άγιον Όρος είναι της Παναγίας της Πορταίτισσας που θα γίνει στη Μονή Ιβήρων  και της Παναγίας της “Φοβεράς προστασίας” στη Μονή Κουτλουμουσίου. Οι εν λόγω λιτανείες θα τελεστούν τη Τρίτη ημέρα του Πάσχα.

Η εικόνα της ´´Φοβεράς Προστασίας´´ θα συναντηθεί με την εικόνα του ´Αξιον Εστί στον Ναό του Πρωτάτου.

Μεγαλοπρεπώς  θα εορταστεί και ο Άγιος Γεώργιος στον Αθωνα. Τη Δευτέρα ημέρα του Πάσχα, στις 6 Μαΐου, τον Αγιο Γεώργιο θα εορτάσει η Ιερά Μονή Ξενοφώντος και την επόμενη μέρα η Ιερά Μονή Ζωγράφου.

1
1
1