Πλήθος κόσμου στο Αγιο Ορος για την εορτή του Αγίου Ανδρέα (ΦΩΤΟ)

Προσκεκλημένος της Σκήτεως του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου μετέβη στο , ο , συνοδευόμενος από δεκαμελή ομάδα Κληρικών και Λαικών εκ Πατρών και προέστη της λαμπράς πανηγύρεως και της ολονυκτίου Ιεράς Αγρυπνίας προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.(13 Δεκεμβρίου- 30 Νοεμβρίου).

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Πατρών, πλήθος μοναχών από το Αγιώνυμον Όρος, Κληρικών απ’ όλο τον κόσμο και πλήθος λαικών απ΄ όλα τα μέρη της Ελλάδος, αλλά και του Ορθοδόξου κόσμου συμμετείχαν στον λαμπρό εορτασμό.

Ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με τις δέουσες τιμές από τον Πρωτεπιστάτη π. Χριστοφόρο και την Ιερά Κοινότητα και προσκύνησε στο Πρωτάτο την θαυματουργό και εφέστιο εικόνα της Παναγίας «Άξιόν Εστι».

Στην Ιερά Κοινότητα συναντήθηκε και είχε συνομιλία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα της Ρωσικής Εκκλησίας, υπεύθυνο των Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ύστερα κατευθύνθηκε στην Σκήτη του Αγίου Ανδρέου όπου τον ανέμενε ο Δικαίος πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ και η Αδελφότης της Μονής και τον υποδέχθηκε κατά το Μοναστηριακό τυπικό.

Στην Ιερά Αγρυπνία και στις άλλες τελετές συμμετείχαν οι Ηγούμενοι: Βατοπαιδίου π. Εφραίμ, Χιλανδαρίου π. Μεθόδιος, Ζωγράφου π. Αμβρόσιος, Σταυρονικήτα π. Τύχων, Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω π. Μάξιμος, Αγ. Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου π. Νικάνωρ, Μονής Καλλιπέτρας Βεροίας π. Παλαμάς, Αντιπρόσωποι όλων των άλλων Μονών του Αγίου Όρους με επικεφαλής τον Πρωτεπιστάτη Μοναχό π. Χριστόφορο Ιβηρίτη και όλα τα μέλη της Επιστασίας.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προεχείρισε πνευματικό, τον εκ της Αδελφότητος της Μονής, π. Ιωσήφ τον οποίο έχει χειροτονήσει και Πρεσβύτερο, ενώ ωμίλησε επικαίρως.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε στην εορτιο Τράπεζα μετά την ολονύκτια Αγρυπνία περί του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου και της αξίας του σταυρού στη ζωή μας.

Ακόμη ανέπτυξε λόγον πνευματικόν και κατανυκτικόν στο αρχονταρίκι κατά την ώρα του μοναστηριακού κεράσματος και μετά στην τράπεζα, ανήμερα της εορτής το βράδυ, μετά τα κτητορικά, αναφερθείς στις μοναχικές αρετές οι οποίες συνιστούν αγώνα για να φθάσωμε στην θέωση.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Άγιο Όρος, ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη το Ιερόν Κελλίον των Αρχαγγέλων και ετέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του αειμνήστου Πατρινού Ιερομονάχου Δαυίδ, τυπικάρη του Αγίου Όρους, ο οποίος εκοιμήθη κατά το παρελθόν έτος, σε ηλικία 49 ετών.

Τέλος, επεσκέφθη την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, όπου έτυχε λαμπράς και θερμής υποδοχής από τον Διευθυντή, τους Καθηγητάς, τον Έφορο π. Γεώργιο Βατοπαιδινό και τους Μαθητάς, προς τους οποίους απηύθυνε λόγους αγάπης και πνευματικής οικοδομής.