Χρυσό βραβείο για το βατοπαιδινό μέλι σε διεθνή διαγωνισμό

Το ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ απέσπασε για το μέλι της , η Ι.Μ.Μ.ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ στον διεθνή διαγωνισμό στο Μπάρι της Ιταλίας με βαθμολογία από τους κριτές πάνω από 90%.

Στα μέλια με την μεγαλύτερη βαθμολογία απονεμήθηκαν μετάλλια υψηλής ποιότητας BIOLMIEL. Το μέλι καστανιάς της Ιεράς Μονής το οποίο είναι αγαπημένο πολλών οικογενειών που φροντίζουν την υγεία τους, τώρα είναι πλέον και το βραβευμένο προϊόν σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις.

Τα μετάλλια BIOLMIEL είναι μια πρωτοβουλία που οργανώνεται για την επιβράβευση και τη διάδοση της ποιότητας των βιολογικών μελιών, την στήριξη της βιοποικιλότητας, και της διαχείρισης της παραγωγής.

Σκοπός της BIOLMIEL είναι να προωθήσει την ποιότητα του μελιού από τη βιολογική μελισσοκομία και να διαδώσει συγκεκριμένες γνώσεις σχετικά με το θέμα. Την ίδια ώρα στοχεύει να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ της μελισσοκομίας και της αειφόρου ανάπτυξης και τις των διαφορές που συνδέονται με τη φυσική βιοποικιλότητα και τις καλλιέργειες. Άλλος ένας στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει τον καταναλωτή έναντι των αγροδιατροφικών προϊόντων της μεσογειακής κουλτούρας γενικά και του μελιού ειδικότερα.

Τα δείγματα τα οποία στάλθηκαν ,αξιολογήθηκαν από τη διεθνή κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αναλύθηκαν για την περιεκτικότητα τους σε υγρασία και τιμή HMF.

Το Αγιορείτικο καστανόμελο είναι περιζήτητο και μοναδικό για τις ιδιότητές του. Διακρίνεται για το βαθύ χρυσοκόκκινο χρώμα του, το ιδιαίτερο άρωμά του και τη χαρακτηριστική λιγότερο γλυκιά και ελαφρώς πικρή του γεύση. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και βάριο. Η καστανιά είναι ένα από τα χρησιμότερα δένδρα για τη μελισσοκομία και πηγή άριστης ποιότητας μελιού και γύρης.

Το Αγιορείτικο σκουρόχρωμο καστανόμελο, με δυνατή και έντονη οσμή ξύλου, με έντονη πιπεράτη γεύση, ιδιάζον άρωμα, λιγότερο γλυκό από τα άλλα μέλια, με ελαφρά πικρή επίγευση είναι

περιζήτητο και μοναδικό για τις ιδιότητές του, κατάλληλο για όσους δεν αγαπούν την ζάχαρη. Είναι μέλι μεικτής προέλευσης, από νέκταρ ανθέων καστανιάς και από μελιτώδεις εκκρίσεις.

Επιστημονικά κατατάσσεται στα ανθόμελα λόγω των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών. Κρυσταλλώνει μόνο μετά από πολύ καιρό.

Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βάριο, καθώς και σε φρουκτόζη και τανίνες. Εμπεριέχεται μεγάλη ποσότητα αψηλάφητων κόκκων γύρης, που του προσδίδουν μια

πολύ δυνατή γεύση. Αυτό είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του, αφού η πλούσια γύρη του αυξάνει τη θρεπτική αξία. Έχει εφιδρωτικές ιδιότητες, είναι ένα πολύ καλό τονωτικό και βοηθά την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, διαθέτει απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα χρήσιμες στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα. Μπορεί ακόμα να δράσει ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας. Συνιστάται σε όσους αθλούνται, στους ηλικιωμένους και στα παιδιά.

Αν επιθυμείτε να βάλετε το βατοπαιδινό μέλι στην διατροφή σας μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ:

https://www.vatopedi.gr/ekthesi_products/monastiriaka-proionta/sira-melissonas-vatopediou/