Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Παρασκευής και Αγίου Φανουρίου (ΦΩΤΟ)

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΟΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ

Ένα καλαίσθητο και απαράμιλλου κάλους βρίσκεται στην ενορία του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας στο που είναι αφιερωμένο στους δύο λαοφιλείς αγίους της Εκκλησίας μας την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Φανούριο.

Τα θυρανοίξια και η καθιέρωση του Παρεκκλησίου τελέσθηκαν από τον την Κυριακή 24ην Ιουλίου 2016 με την συμμετοχή πολλών φιλακολούθων πιστών.

Εντυπωσιάζει ευχάριστα τον προσκυνητή της Αθήνας που εισερχόμενος αντικρύζει ένα πολύ όμορφο και προσεγμένο λατρευτικό χώρο, που τον χαρακτηρίζει το φως και η προσεγμένη εκκλησιαστική αισθητική, που συνδυάζει μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη. Αφήνει ως ανάμνηση στον επισκέπτη του ένα άριστο ενθύμιο λατρευτικής συμμετοχής σε ένα εκκλησιαστικό χώρο που τον κοσμούν άριστα υλικά βυζαντινού τύπου και εναρμοσισμένα στο χώρος με αγιορείτικη καλλιτεχνική έκφραση. Όντως πρόκειται για μία λατρευτική όαση και στο επισκέπτη του αφήνει μία αίσθηση πνευματικής ανάτασης και ηρεμίας.

Σημειώνουμε ότι δεν πρόκειται για ένα επιπλέον λατρευτικό χώρο στην ζωντανή και δραστήρια ενορία του Αγίου Δημητρίου. Η λειτουργία του Παρεκκλησίου τούτου, από πολύ παλαιότερα, ήταν καθολικό αίτημα όλων των πιστών ενοριτών αυτής. Για την γνώση της ιστορίας αναφέρουμε ότι το πρώτο αίτημα των πιστών κατοίκων της περιοχής ήταν να ανεγερθεί Ιερός Ναός τιμώμενος στο όνομα και την χάρη της θαυματουργού αγίας Παρασκευής. Επειδή όμως ο πρώτος και σημαντικότερος δωρητής του οικοπέδου για την ανέγερση του Ιερού Ναού ονομαζόταν Δημήτριος αποφασίσθηκε να αφιερωθεί ο Ιερός Ναός στον Άγιο Δημήτριο. Άσβεστο και ζωντανό παρέμεινε όμως το αίτημα των ενοριτών γι’ αυτό και ανηγέρθη το Ιερό Παρεκκλήσιο αυτό. Η Αγία Παρασκευή επάκουσε και ανταποκρίθηκε στο δίκαιο αίτημα των πιστών και ο Άγιος Φανούριος φανέρωσε την χάρη του στο να ανακαινισθεί ο λατρευτικός τούτος τόπος για να προσέρχονται οι πιστοί της ενορίας του Αγίου Δημητρίου, αλλά και άλλοι εκτός αυτής, από πολλές περιοχές της Αττικής. Όλα αυτά τα γενονότα θα συμπεριληφθούν σε προσεχώς εκδοθησόμενο Λεύκωμα στο οποίο θα καταγράφεται η ιστορία του Ιερού Ναού και θα περιλαμβάνει πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό γι΄ αυτόν από την εποχή της ανεγέρσεώς του.

Όπως μας ανέφερε ο Προιστάμενος του Ιερού Ναού π. Χριστόδουλος “σκοπός έχει τεθεί να εναποθέτουν οι προσερχόμενοι πιστοί τον πόνο τους, τα βάσανά τους, τα αιτήματά τους, τις θλίψεις τους, όλα αυτά που τα τελευταία χρόνια τους πιέζουν έντονα και ασφυκτικά, αλλά και τις ελπίδες τους και τις ευχαριστίες τους για τα όσα καλά τους προσφέρουν οι τιμώμενοι Άγιοι. Στόχος που επιδιώκεται είναι το Ιερό Παρεκκλήσιο να γίνει πόλος έλξης πολλών πιστών που θα προστρέχουν στις εορτές και τις πανηγύρεις των τιμώμενον στο όνομά του αγίων, για να προσευχηθούν και να ζητήσουν την χάρη και το έλεός τους. Είμαστε σίγουροι ότι η Αγία Παρασκευή θα τους παρέχει «ιάματα» και θα φωτίζει τους πνευματικούς και σαρκικούς τους οφθαλμούς, ώστε να έχουν ορθή πορεία στην ζωή τους. Και ο Άγιος Φανούριος θα τού ς φανερώνει στα προβλήματά τους, το θέλημα του παναγάθου Θεού για να έχουν την σωστή επιλογή στις αποφάσεις τους”.

Επίσης ανέφερε ότι το περικαλλές αυτό Ιερό Παρεκκλήσιο είναι δημιούργημα των προσευχών από τους πιστούς ενορίτες και μη, που υπερκάλυψαν τις βιοτικές ανάγκες τους, στους ομολογουμένως δύσκολους καιρούς που διανύουμε με την συνεχόμενη οικονομική κρίση, και στήριξαν τα έργα της ανακαινίσεως και λειτουργίας του. Θεώρησαν όλοι, όσοι στήριξαν την προσπάθεια που ευλόγησε από την αρχή ο Σεβαστός Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ότι προέχει η πνευματική ενδυνάμωσή του διά των Αγίων τους και η πίστη τους στο Θεό με την δημιουργία αυτού του λατρευτικού χώρου, απέναντι στις υλικές ανάγκες τους. Η Εκκλησία μας έχει διδάξει στην ιστορική της πορεία ότι η πνευματική εναπόθεση παρόλες τις δυσκολίες που κάθε φορά συντρέχουν, αποβαίνει στο τέλος κερδοφόρα με αιώνιο όφελος της σωτηρίας και της χάρης του Θεού. Η λειτουργία του έρχεται να καλύψει την ανάγκη της προσευχής των πιστών μας και να γίνει χώρος εναποθέσεως και καταθέσεως αιτημάτων των πιστών.

Σημειώνουμε τέλος ότι στο Παρεκκλήσιο θα εναποθετηθεί θαυματουργός εικόνα του Αγίου Φανουρίου καθώς και για την καθημερινή πνευματική ενίσχυση των πιστών θα υπάρξει Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Το λατρευτικό πρόγραμμα του Ιερού Παρεκκλησίου θα ενταχθεί στο υπόλοιπο λατρευτικό πρόγραμμα των θείων Λειτουργιών και λοιπών Ιερών Ακολουθιών του Ιερού Ναού του αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος, που σημειώνουμε, ότι και πλούσιο είναι και αξιόλογο.

Τέλος ο π. Χριστόδουλος ανέφερε ότι ευχόμαστε σε όλους η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Φανούριος να ενισχύουν την ζωή των προκυνητών του και να πρεσβεύουν απαύστως για όλους όσους έχουν ανάγκη στηρίξεως.

1908ENOR.jpg
1908ENOR1.jpg
1908ENOR2.jpg
1908ENOR3.jpg
1908ENOR4.jpg
1908ENOR5.jpg
1908ENOR6.jpg
1908ENOR7.jpg