Το φθινόπωρο κάνει καλό στην υγεία

Loading...


Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και απόδειξη αυτού αποτελεί το μπουφάν που χρειαζόμαστε στις βραδινές μας βόλτες.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό για τον οργανισμό μας;

Μπορεί όντως οι καλές, ξέγνοιαστες μέρες με ατελείωτες βόλτες στις παραλίες να ανήκουν πλέον στο παρελθόν, αλλά η αλήθεια είναι ότι καλοκαιρινή ζέστη δεν είναι και η καλύτερη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, το φθινόπωρο «κρύβει» ιδιαίτερα ευεργετικές δράσεις για τον άνθρωπο.

Γλυκιά ψύχρα

Στις αρχές του φθινοπώρου, επιτέλους, η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει λίγο, γεγονός που κάνει το περπάτημα, το τζόκινγκ και το ποδήλατο στη φύση ιδανικές επιλογές άσκησης χωρίς να ανησυχούμε για τυχόν επιπλοκές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Προσοχή μόνο στις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας που είναι ιδανικές και για… συνάχι.

Εκμεταλλευτείτε τoυς εποχικούς καρπούς

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου είναι ιδανικές πηγές ενέργειας για τον οργανισμό. Μερικά μάλιστα από τα αγαπημένα των περισσοτέρων, όπως είναι για παράδειγμα τα μήλα, δρουν κατά της χοληστερίνης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ενώ η κολοκύθα και οι γλυκοπατάτες, αν και δεν αποτελούν βασική διατροφική επιλογή, ίσως πρέπει να τις προτιμούμε περισσότερο, καθώς είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης E και έχουν ελάχιστες θερμίδες.

Το φθινόπωρο χαρίζει μακροζωία

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί κατά τους φθινοπωρινούς μήνες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 100. Η μελέτη που διεξήχθη μεταξύ 1.500 αιωνόβιων αποκάλυψε ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές στον τομέα της μακροβιότητας μεταξύ αδελφών που είχαν γεννηθεί μεταξύ Σεπτέμβρη και Νοέμβρη και αυτών που είχαν γεννηθεί τον Μάρτιο. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι εποχικές λοιμώξεις (με μακροχρόνιες συνέπειες) θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στη διαφορά αυτήν στον τομέα της μακροζωίας.

Δικαιολογία για ζεστά ροφήματα

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση αυτήν την εποχή από ένα ζεστό, λαχταριστό ρόφημα αργά το απόγευμα, ειδικά όταν αρχίζει να «πέφτει» ο ήλιος. Η δροσιά που επικρατεί ενδείκνυται για πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, ιδανικές για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Και ο καφές έχει αντιοξειδωτική δράση, με αρκετές μάλιστα έρευνες να τον θεωρούν «σύμμαχο» απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου.



Ετικέτες