Οι τροφές που «ταλαιπωρούν» τα ευαίσθητα νεφρά σας

Loading...


Η διατροφή μας πρέπει να είναι το φάρμακό μας, έλεγε ο Ιπποκράτης.

Όταν δεν ακολουθούμε τη συμβουλή αυτή και κάνουμε άστοχες διατροφικές επιλογές φαίνεται πως επιβαρύνουμε σημαντικά την υγεία μας.

Ιδιαίτερα εάν έχουμε κάποια ευαισθησία, για παράδειγμα στο στομάχι ή στην καρδιά, θα πρέπει να διαμορφώνουμε τη διατροφή μας έτσι ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες επιπλοκές.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (JASN) καταδεικνύει πως τα άτομα που έχουν λάβει διάγνωση για χρόνια νεφρική νόσο (CKD) και καταναλώνουν πολλές όξινες τροφές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας.

Ο οργανισμός επιφορτίζεται με οξέα όταν το διατροφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές πρωτεΐνες και λίγα λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά εξουδετερώνουν την οξύτητα όταν μεταβολίζονται. Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα πολλά οξέα που προέρχονται από τη διατροφή σχετίζονται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 και τη μειωμένη οστική πυκνότητα.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο οι όξινες τροφές επηρεάζουν την υγεία των ατόμων που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο. Τα ερευνητικά στοιχεία αφορούσαν σε 1.486 ασθενείς και οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για 14,2 χρόνια (κατά μέσο όρο).

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες όξινων τροφών αντιμετώπιζαν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφρική ανεπάρκεια στο μέλλον.

Ο οξύτητα των τροφών καθορίζεται με βάση το pH τους. Οι τροφές με χαμηλό pH θεωρούνται όξινες και οι τροφές με υψηλό pH θεωρούνται αλκαλικές.

Χαμηλό pH έχουν οι εξής τροφές (όξινες τροφές): ζυμαρικά, τυρί, χοιρινό, μοσχάρι, λευκό ψωμί, ξηροί καρποί, χυμοί φρούτων, αβγά, ψάρι, σπανάκι (μαγειρεμένο), αρκετοί σπόροι κ.α.

Υψηλό pH έχουν οι εξής τροφές (αλκαλικές τροφές): μήλα, αμύγδαλα, τομάτες, μανιτάρια, μπανάνες, αβοκάντο, γλυκοπατάτα, μάνγκο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, αγγούρι, λαχανίδα κ.α.

 



Ετικέτες