Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Loading...


της Γιώτας Παμπάλου

Συνταγές της κας.Σοφίας

Ένα γλυκό παραδοσιακό και ελληνικότατο που υπήρχε πάντα στα γλυκά των Χριστουγέννων της κας .Σοφίας ήταν και η καρυδόπιτα. Προσφέρεται ιδιαίτερα όμορφα μαζί με τσάϊ τα κρύα απογεύματα του χειμώνα ,μα επίσης και με καφέ ως συνοδευτικό γλυκό. Ας το δοκιμάσουμε λοιπόν! Καλά κουζινομαγειρέματα!

Υλικά:
Ένα φλυτζάνι ηλιέλαιο
Δύο φλυτζάνια ζάχαρη
Τέσσερα αβγά
Ένα φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
Ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
Τρία φλυτζάνια αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
Ένα φλυτζάνι καρύδια κοπανισμένα
Κανέλλα,άχνη ζάχαρη για το στόλισμα

Για το σιρόπι
Δύο φλυτζάνια ζάχαρη
Δύο φλυτζάνια νερό ,3-4 σταγόνες λεμόνι
Ξεκινούμε ανακατεύοντας σε πολυμίξερ σε δυνατή ταχύτητα το ηλιέλαιο με την ζάχαρη.
Στην συνέχεια διαλύουμε την σόδα φαγητού μέσα στο κονιάκ και τα προσθέτουμε  στο μείγμα που έχουμε στο μίξερ.Προσθέτουμε τα αβγά ,ενώ χαμηλώνουμε σε ταχύτητα το μίξερ.Ρίχνοντας φλυτζάνι – φλυτζάνι το αλεύρι στο μπωλ του μίξερ ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και την κανέλλα.

Φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας μαζί τα δύο φλυτζάνια ζάχαρη με τα δύο φλυτζάνια νερό και τις σταγόνες λεμονιού.΄Οταν το σιρόπι «κάνει φουσκάλες» είναι έτοιμο να το αφήσουμε να κρυώσει .(θυμόμαστε πως όταν σιροπιάσουμε την καρυδόπιτα το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό μας ζεστό ή αντίθετα)

Ψήνουμε την καρυδόπιτα στον ηλεκτρικό φούρνο, αφού τον έχουμε προθερμάνει στους 150 βαθμούς Κελσίου, για 50-60 λεπτά της ώρας. Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι από πάνω.Όταν θα σερβίρουμε πασπαλίζουμε στην επιφάνεια της, ίσα που να την σκεπάσει (όχι περισσότερο) άχνη ζάχαρη για στόλισμα. Επίσης μπορούμε να λιώσουμε σοκολάτα υγίειας με λίγο βουτυράκι αν την επιθυμούμε σε μία άλλη γεύση με σοκολάτα και να την περιχύσουμε με αυτό αντί για ζάχαρη άχνη. Μία άλλη επιλογή τέλος, αφού την σιροπιάσουμε την προσφέρουμε με μία μπάλα βανίλια παγωτό που την τοποθετούμε από πάνω. Όπως και να την σερβίρουμε είναι υπέροχη!

Καλή επιτυχία!