Σιωπηλή η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα λόγω… έργων (ΦΩΤΟ)

Loading...


ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ Η

του Βασίλη Καρυοφυλλίδη

Σιωπηλή στέκει η εδώ και μήνες, λόγω των που πραγματοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Λόγω των έργων, για πρώτη φορά φέτος μετά από έξι χρόνια δεν θα πραγματοποιηθεί η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο.

Η πρόσβαση στην περίμετρο της μονής ήταν από καιρό πολύ περιορισμένη. Σήμερα, λόγω της επέκτασης των έργων στον ευρύτερο χώρο του εθνικού δρυμού του όρους Μελά, η πρόσβαση είναι απαγορευμένη.

Στην είσοδο υπάρχουν μεταλλικά κιγκλιδώματα, από την είσοδο του μονοπατιού που βρίσκεται μετά τα καταστήματα αναμνηστικών δώρων στις όχθες του Πυξίτη ποταμού, αλλά και από την άλλη πλευρά, 300 μέτρα από το σημείο όπου σταματούν τα τουριστικά λεωφορεία, στην πάνω πλευρά του όρους Μελά. Σάκοι με άμμο και άλλα οικοδομικά υλικά, πλαστικό που καλύπτει όλο το μονοπάτι (προφανώς για την αποκατάστασή του), τόνοι από πέτρες, και σκάλες συνθέτουν το σκηνικό τον Αύγουστο του 2016.

Το έργο της αναστήλωσης της Παναγίας Σουμελά έχει προϋπολογισμό περίπου 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση στη Σουμελιώτισσα, πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν στον κόπο να κάνουν το ταξίδι έως εκεί, έστω και για να νιώσουν βαθιά μέσα τους την ευλογία της Παναγίας που πλανάται στο χώρο. Μια προσευχή, ένα κερί, μια σκέψη για όλους εκείνους που για εκατοντάδες χρόνια προσέρχονταν από όλον τον Πόντο για να προσκυνήσουν τη Χάρη Της, ολοκληρώνουν τη… λειψή επίσκεψη στον ιερότερο τόπο του ποντιακού ελληνισμού.

Η Παναγία Σουμελά δεν θα ακούσει φέτος τον Θείο Λόγο ούτε τους ήχους της ποντιακής λύρας, αλλά θα περιμένει με αδημονία τους πιστούς στο σπίτι της το συντομότερο δυνατό. Έως τότε, αλλά και πάντα, θα έχει υπό τη Σκέπη Της τους χριστιανούς.

soumela_neo_g_1.jpg
soumela_neo_g_2.jpg
soumela_neo_g_4.jpg
soumela_neo_g_5.jpg
soumela_neo_k_1.jpg
soumela_neo_k_2.jpg
soumela_neo_k_3.jpg
soumela_neo_m_1.jpg
soumela_neo_m_2.jpg
soumela_neo_m_3.jpg