O Νεαπόλεως Βαρνάβας για τον Έρανο της Αγάπης

Loading...


«Έχουμε, δυστυχώς, γευθεί την ταπείνωση! Ως άνθρωποι και ως λαός. Ως πρόσωπα και ως σύνολο νιώθουμε καταρρακωμένη την αξιοπρέπειά μας» ανέφερε μεταξύ άλλων σε εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ.Βαρνάβας για τον Έρανο της Αγάπης καλώντας παράλληλα του πιστούς να συνεισφέρουν ό,τι μπορούν. 

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 
Αγαπητά μου παιδιά! Αγαπητοί μου Χριστιανοί!

Επιθυμούσα σήμερα να βρίσκομαι κοντά σας, αν ήταν δυνατόν συγχρόνως σε όλους τους ναούς της Μητροπόλεώς μας, και να παρακαλέσω την αγάπη σας να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα λίγα λόγια που θέλω να σας απευθύνω ως πατέρας σας πνευματικός.

Διανύουμε πιά τον μήνα Δεκέμβριο! Κύλησαν οι ημέρες και του έτους 2013 και έγιναν παρελθόν! Γιά τους περισσότερους, με δυσκολίες, με στέρηση, με αγωνία! Αγωνία και άγχος, που σημαδεύουν τον καθημερινό αγώνα μας, που δηλητηριάζουν την ελπίδα μας για το αύριο. Αγωνία και άγχος, αβεβαιότητα και πικρία, που έχουν φωλιάσει στις καρδιές των ανθρώπων, ξεριζώνοντας από μέσα τους την εμπιστοσύνη και -αλίμονο- πολλές φορές την πίστη!

Η κρίση στραγγαλίζει τους φτωχούς λαούς! Πολλοί συνάνθρωποί μας οδηγήθηκαν στην ανεργία και πολλοί κατάντησαν χρεωμένοι, πεινασμένοι, άστεγοι… Εργαζόμενοι ζούν με τον φόβο μιάς ενδεχόμενης απόλυσης. Οι πιο πολλοί από μας μετρούμε και ξαναμετρούμε τις υποχρεώσεις μας, τα χαράτσια, τη ΔΕΗ, το νερό, την εφορία… και πως θα καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα με τους μειωμένους μισθούς! Καί όλοι αναρωτιόμαστε αν και πότε θα δοθεί τέλος σ’ αυτή την απερίγραπτη κατάσταση!

Αδελφοί μου, κοντεύουν Χριστούγεννα. Στην τηλεόραση θα αρχίσουμε πάλι να ακούμε πόσο πιο φθηνό από πέρσι θα είναι φέτος το γιορτινό τραπέζι! Τι κι αν ανακοινώσουν ότι θα είναι 10% η 15% πιο φθηνό; Αφού τα πιο πολλά νοικοκυριά θα ψωνίσουν τα απαραίτητα μετά βίας!

Έχουμε, δυστυχώς, γευθεί την ταπείνωση! Ως άνθρωποι και ως λαός. Ως πρόσωπα και ως σύνολο νιώθουμε καταρρακωμένη την αξιοπρέπειά μας.

Αλλά, αδελφοί μου, ας μην ξεχνάμε: Η Άκρα Ταπείνωση, ο Χριστός μας, γεννήθηκε μέσα σε στάβλο, ακούμπησε στα άχυρα της φάτνης και ένιωσε ζεστασιά από τα χνώτα των άλογων ζώων! Όμως, ήταν Εκείνος που χόρτασε πλήθη, θεράπευσε αρρώστους, ανέστησε νεκρούς! Καί πάνω από όλα: Δίδαξε την αγάπη! Έδειξε τον δρόμο της Αγάπης! Είναι η Αγάπη! «Δεύτε οι ευλογημένοι», θα πεί, γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιώ,… ήμουν γυμνός και με ντύσατε… άρρωστος και με επισκεφθήκατε… κι αφού το κάνατε αυτό, έστω και σε έναν από τους αδελφούς μου τους ελαχίστους, σ’ Εμένα το κάνατε…

Αιώνιο Ευαγγέλιο! Χιλιάδες χρόνια κι αν περνούν, τα λόγια Του λες και τα φωνάζει τώρα, λες και περιγράφουν το σήμερα!

Σήμερα, που περισσεύει ο πόνος, η ανάγκη, η στέρηση! Περίσσια, όμως, είναι και η φροντίδα της Μητέρας Εκκλησίας! Άνοιξε την αγκαλιά της και κλείνει μέσα της τα πονεμένα παιδιά της. Καί όπως προτρέπει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος: «μη αγαπώμεν λόγω μηδέ τη γλώσση, αλλ’ εν έργω και αληθεία».

Την αλήθεια αυτού του έργου ας μας επιτρέψει η αγάπη σας επιγραμματικά να μνημονεύσουμε, γιατί βρίσκεται στα:
• 53 Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία
• Συσσίτια
• Τράπεζες τροφίμων
• Τράπεζες ρουχισμού
• Πρόγραμμα σίτισης μαθητών
• Ξενώνες συνοδών ασθενών
• Ξενώνες Φοιτητών
• Κοινωνικό παντοπωλείο
• Κοινωνικό Ιατρείο
• Οικονομική και άλλων μορφών ενίσχυση αναγκεμένων αδελφών μας
• Φροντίδα ηλικιωμένων, και πολλά ακόμη…

Όλα αυτά είναι η ανοικτή αγκαλιά της Μητέρας Εκκλησίας, ο άμβωνας που κάνει πράξη τα λόγια.

Αδελφοί μου! Στον έρανο της Αγάπης που θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολή μας από τις 8 έως τις 15 Δεκεμβρίου ελάτε να απλώσουμε τα χέρια και να γίνουμε Κυρηναίοι. Ελάτε να σταματήσουμε στο διάβα μας σαν Καλοί Σαμαρείτες και να φροντίσουμε τις πληγές των αδελφών μας!

Παιδιά μου αγαπητά! Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς μας λέει: «Η αγάπη είναι ιερό, όπου συνεχώς πρέπει να τελείται θυσία… Η αληθινή αγάπη, η θεία αγάπη έχει σχέση πάντοτε με ο,τι καλύτερο υπάρχει στον άνθρωπο… Δεν μπορώ εγώ, αδελφοί μου, να σας παρακινήσω με τους αδύναμους λόγους μου, ώστε να εκπληρώσετε τις θεικές εντολές περί αγάπης. Όμως θα σας κινήσει σ’ αυτό ο Θεός… Μόνο σε Αυτόν υπάρχει αγάπη… και μόνο με τη βοήθειά Του η θυσία. Δόξα εν υψίστοις Θεώ και το φως Του μαζί μας επί γης!».

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα! Ευλογημένο το έτος 2014!

Με πατρικές ευχές και αγάπη Χριστού

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Ο ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ