Αγιορείτικη κουζίνα

Loading...


Του Δημητρίου Δημηνά, δικηγόρου 

Παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας και τις στερήσεις των στοιχειωδών μέσων διατροφής που υφίσταται μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά κανάλια συμπεριλαμβάνουν στο ημερήσιο πρόγραμμά τους και μια εκπομπή μαγειρέματος γαργαλιστικών φαγητών και παρασκευής γλυκισμάτων προς ικανοποίηση των γαστριμαργικών μας ενστίκτων.
Από την τάση αυτή δεν μπορούσε να μείνει έξω η αγιώνυμη Αθωνική Πολιτεία με την έκδοση πολυσέλιδων εικονογραφημένων βιβλίων Αγιορείτικης μαγειρικής, αλλά και την έξοδο κάποιων μοναχών – μαγείρων στον «κόσμο», για την επίδειξη της μαγειρικής τους δεινότητας σε κοσμικά εστιατόρια και σε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες με παράλληλη προβολή και διαφήμιση κρασιών που παράγονται σε κάποιες Μονές του Αγ. Όρους.

          Και βέβαια δεν είναι επιλήψιμο να διαλαμβάνονται σε γαστρονομικά βιβλία και περιοδικά οι συνταγές παρασκευής αγιορείτικων φαγητών και λοιπών τερψιλαρυγγίων, όμως η παρουσία μοναχών σε κοσμικά κέντρα προς επίδειξη αυτοπροσώπως της μαγειρικής τους μαεστρίας απάδει, νομίζω, προς το πνεύμα και την ασκητικότητα της Ορθόδοξης αγιορείτικης παράδοσης.
Στους χαλεπούς καιρούς που βιώνει ο τόπος μας οι απογοητευμένοι και απελπισμένοι από την κρίση και την ανέχεια Νεοέλληνες προσβλέπουν προς το Αγ. Όρος ως φάρο σωτηρίας και ως πομπό πνευματικής ακτινοβολίας, που μπορεί να στηρίξει τους πολλαπλώς χειμαζόμενους Χριστιανούς.
Τα νηστήσιμα – νόστιμα εδέσματα που αποβλέπουν στην υλική ευωχία και απόλαυση, γνωρίζουν να τα παρασκευάζουν και οι πιο απλές νοικοκυρές αρκεί να υπάρχουν τα απαιτούμενα υλικά. Οι συνταγές στα κανάλια και τα περιοδικά υπερπερίσσευσαν. Πνευματική ευωχία και ανόρθωση μας χρειάζεται.



Ετικέτες